arrow_drop_up arrow_drop_down
18 augustus 2017 

Daglicht vs Kunstlicht - Portret van Renee

Afgelopen maandag voor het eerst een portret geschoten in m’n eigen fotostudio, van Renee, een voormalig collega van mij. Drie jaar geleden maakte ik al eerder een foto van haar, waar ik ook een blog over schreef: Portretfotografie Tips: Go With The Flow.
Dat was een hele leuke, spontane en vrolijke foto geworden. Dit keer wilden we een wat serieuzer portret maken. Vandaar ook de zwarte achtergrond, en donkere kleding.

Daglicht vs Kunstlicht ReneeBakker-2684

Het was ook voor het eerst dat ik een octabox met honingraat van Falcon-Eyes gebruikte. In tegenstelling tot een vierkante of rechthoekige softbox, zorgt een octabox voor een mooiere, rondere catchlight. Voorheen gebruikte ik altijd rechthoekige softboxen, en voor close up portretten vind ik die minder geschikt, omdat je duidelijk ook een rechthoekige reflectie van de lichtbron in de ogen terugziet. Voor een halftotaal portret is dat minder erg overigens. De honingraat zorgt voor een gerichtere lichtbundel, waardoor de schaduwen ook wat harder worden, en er dus meer contrast in de foto komt.

Daglicht vs Kunstlicht ReneeBakker-2632

Tijdens de shoot namen we even pauze, en liep ik naar het keukentje om wat drinken te halen. Meteen viel m’n oog op een harde straal zonlicht die op de muur viel. Ik riep Renee erbij, en maakte ook een portret bij daglicht. Met andere woorden, ook hier geldt weer: go with the flow. Daglicht vs kunstlicht, het maakt niet zoveel uit. Ik denk dat het vooral belangrijk is om een mooie foto te maken. Hoe je dat doet, daglicht of kunstlicht, dat is aan jou. Tenzij je natuurlijk jezelf aan bepaald concept en aanpak wilt houden. Maar voor een ‘los’ portret, die niet in een serie hoeft te passen, gun jezelf de vrijheid!

Ik ben benieuwd, welke foto vinden jullie beter / mooier? En vooral, waarom?
Zie ook:
Portretfotografie Tips: Go With The Flow
10 Essentials van een Eigen Fotostudio
Foto Feedback #1 – Portretten Door Lin

Over de schrijver
Fotografie. Brazilian Jiu Jitsu. Chocola
Reactie plaatsen