arrow_drop_up arrow_drop_down
Fotoacademie Eindexamenjaar - De kunst van het weglaten
11 juli 2016 

Fotoacademie Eindexamenjaar - De kunst van het weglaten

Momenteel zit ik in het eindexamenjaar van de Fotoacademie. Een uitdagend, en tegelijkertijd supergaaf jaar, waar we ook weer de nodige stappen moeten maken om onszelf te verbeteren en ontwikkelen als fotograaf – en om het vereiste niveau te halen van het eindexamen. Wij, klas E102, krijgen les van documentair fotograaf Mike Harris.

De kunst van het weglaten

Na een moeizame start kreeg ik op een vrijdagavond een briljante ingeving. Ik was wat Brazilian Jiu Jitsu videos op Youtube aan het bekijken, en toen viel er een enorm kwartje: ik had het onderwerp van mijn eindexamenproject gevonden! Superlogisch eigenlijk, omdat naast fotografie, BJJ mijn grootste passie is. Wat is er leuker dan beide passies te combineren?

Die avond kon ik niet slapen en heb tot 3 uur ’s nachts ideeën opgeschreven. Ik kon simpelweg niet stoppen en wilde meerdere facetten van de sport fotograferen en daar een heel groot project van maken. Uiteindelijk zou dit dan samenkomen in een mooi fotoboek, vormgegeven door Suze Swarte. Ik wilde onder andere het volgende in het boek hebben: studioportretten van mensen die BJJ doen, stillevens van banden, foto’s van gyms en dojo’s (snap je Snapshot DOJO nu? ;)), thuisportretten van de pioniers van het BJJ in Nederland, toernooien, en ook een documentair portret van Rose. Rose is een superfanatieke BJJ-er, die nationaal en  hoge ogen gooit op internationale toernooien.

De kunst van het weglaten

Deze verschillende facetten vereisen eigenlijk ook verschillende vormen van fotografie. Al snel kwam ik erachter dat de ene soort me beter past, dan de andere. Dit was gelijk weer een belangrijk inzicht: doe waar je goed in bent, en ook wat past bij je persoonlijkheid. Recent heb ik dus gekozen om me vooral te focussen op de studioportretten, waar ik het licht kan controleren met studioflitsers – hierover later meer! Is nu nog vooral geheim 😉

Maar waar deze blog eigenlijk over gaat is een verhaal vertellen door juist iets niet laten zien. In dit geval ging mijn mini projectje over Rose – met als titel “6/7” en was ik in vooral bezig met het fotograferen van haar in haar dagelijkse leven en tijdens training. Dit is een letterlijke aanpak, en dat kan heel goed werken, mits je maar weet wat je doet en met een eigen unieke benadering komt.

De kunst van het weglaten

Bij het editen tijdens een les, selecteerde docent Mike enkele stills die ik bij haar thuis had gemaakt. In geen enkele van deze foto’s is Rose te zien, maar toch gaat het over haar. Je zou het kunnen zien als de kunst van het weglaten. Sterker nog, vlak voor onze (tussen)beoordeling vandaag door Minco den Heyer, Mike Roelofs en Morad Bouchakour, had ik bij bovenstaande vier foto’s nog een close up foto van Rose die een gouden medaille vasthoudt, waarop “Jiu Jitsu” staat. Mike adviseerde om die foto weg te halen, omdat dat te ‘uitleggerig‘ was. Een heel goed advies, want nu vind ik deze serie veel interessanter en spannender, dankzij de kunst van het weglaten. Wat vinden jullie? Laat een comment achter!

De kunst van het weglaten

Over de schrijver
Fotografie. Brazilian Jiu Jitsu. Chocola
Reactie plaatsen