Hoe Maak Je Betere Portretfoto's? 5 Tips voor Beginners
2 mei 2021 

Hoe Maak Je Betere Portretfoto's? 5 Tips voor Beginners

Als je net met portretfotografie begint, herken je vast wel de frustratie die daarbij komt kijken. Je moet aan zoveel dingen denken! Portretfotografie is eigenlijk net als jongleren met 3,4, nee, misschien wel 5 ballen tegelijk: Licht, camera instellingen, omgang met je model, kleur, kleding enzovoorts. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker je al deze dingen tegelijk kunt doen. Maar hoe maak je nou betere portretfoto’s? Ik kan hier uren met je over praten of filosoferen, maar hieronder volgen vijf hele concrete en praktische tips voor beginners!

PS In de portretten zie je Maaike, die ik fotografeerde tijdens een mooie zomeravond op de Stuifheuvel in Zeist. In chronologische volgorde zie je hoe je hele verschillende en diverse portretten kunt maken, door te variëren in afstand tot je model, maar ook met kleding, houding en in de nabewerking.

1. Begin gewoon

Just do it. Vraag / zoek / vind iemand die model wil staan, en ga fotograferen! Het kan best zijn dat je nog geen idee hebt wat je aan het doen bent en je kunt eindeloos boeken lezen of Youtube videos kijken 😉 Maar het allerbelangrijkste is om het gewoon te doen. Zie het als een fase waar je doorheen moet. Spring dus in het diepe, en begin gewoon! Dat is namelijk hét geheim om stap voor stap betere portretfoto’s te maken.

Hoe maak je betere portretfoto's

2. Wees voorbereid op fouten

Mislukte foto’s, wie kent ze niet? Dit kan heel frustrerend zijn, maar dit hoort erbij. Zie deze ” mislukkingen” als een soort ‘schetsen’ van een tekening. Die schetsen kun je zien als essentiële bouwstenen op weg naar het eindresultaat. En het kan zelfs zo zijn dat je eerst slechtere foto’s gaat maken, voordat je portretfoto’s beter worden. Alsof je een stap achteruit gaat, maar daarna wel juist twee stappen vooruit gaat!

Hoe maak je betere portretfoto's

3. Hou het simpel

Concreet: zoek een egale muur (zoals ik in de video vertel), maar eigenlijk bedoel ik: “zorg voor een rustige achtergrond”. Hierdoor kun je je meer focussen op het model, en hoef je minder rekening te houden met elementen in de achtergrond. Deze rustige achtergrond kun je ook maken door deze blurry te maken met een lichtsterke prime of zoomlens.

Hoe maak je betere portretfoto's

4. Fotografeer met daglicht

Daglicht is al uitdagend genoeg omdat het binnen no-time kan veranderen, afhankelijk van het weer. Met studioverlichting heb je meer controle, maar dat is weer een extra moeilijkheid die je bij je fotoshoot betrekt. Dus als je net begint, zou ik lekker beginnen met daglicht. Bovendien is het gratis 😉

Hoe maak je betere portretfoto's

5. Gebruik een lichtsterke lens

Denk bijvoorbeeld aan een 50 mm F/1.8 prime lens, of een 24-70 mm F/2.8 zoomlens. Deze lichtsterke lenzen hebben een groot diafragma. Daardoor krijg je een kleine scherptediepte in je portretfoto’s, oftewel een mooie ‘bokeh’. Dat is een Japanse term die zoiets betekent als een mooie wazige achtergrond.

Hoe maak je betere portretfoto's

📷 Nog sneller betere portretfoto’s leren maken?

En minder ‘klungelen’ met portretfotografie? Sneller de basis onder de knie krijgen?
Check dan de Online Cursus Portretfotografie!

Online Cursus Portretfotografie

Over de schrijver
Fotografie. Brazilian Jiu Jitsu. Chocola
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down